Home Vincent's Column Gaat Linux het helemaal maken in 2005?

0 3483

Het kabinet heeft gisteren aangekondigd zich enthousiast uit de recessie te bezuinigen. Nu vind ik dat eigenlijk wel een goed idee want na 7 jaren van overdreven overvloed kunnen de 7 magere jaren sanerend en stimulerend werken voordat de vergrijzing toeslaat en de globalisering echt banen gaat kosten.

 Een van de suggesties om te bezuinigen kwam al eerder van groen links en werd unaniem door de 2e kamer gesteund. Gebruik als overheid meer Linux en opensource software. Dat is software vergelijkbaar met Microsoft Windows en Microsoft Office. Een potentieel aantrekkelijke gedachte. Je koopt tegenwoordig een geweldig Desktop PC, met een LCD scherm voor minder dan 600 euro en een laptop voor 800 euro, maar als je dan Office erbij koopt voor 350 extra euro dan is meer dan 40% van de totale prijs van de computer voor Microsoft om alleen de basis taken te doen. De simpele gedachte is van velen: vervang Windows en Office door het Linux en het gratis OpenOffice pakket en je bespaard een bundel.

 

Wie van u gebruikt wel eens Linux? Nooit van gehoord? Iets voor techneuten? Veel over gelezen maar geen idee wat je er nu eigenlijk mee kan? Linux is een operating systeem, net zoals Windows eigenlijk. Op alle personal computers die door mensen worden gebruikt draait alleen Windows. Nu al op zo’n 500 miljoen computers wereldwijd. Maar bij de computers die voor u het werk achter de schermen zoals de email postkantoren, de websites,  de virus checkers, faxservers en administratieve computers wordt Linux al bijzonder veel gebruikt.

 

Het bijzondere is dat Linux van niemand is. Duizenden ontwikkelaars werken zonder hiërarchische sturing samen om dat systeem elke keer maar weer te verbeteren met de afspraak dat al die verbeteringen wel weer teruggegeven moeten worden aan de gemeenschap. Het begon met een Finse student Linus Torvalds 10 jaar. Nu 10 jaar later is het nog steeds gratis, erg krachtig en wordt overal toegepast onder andere door grote bedrijven als IBM die het omarmt hebben. Verder is er eindeloos veel open source software geschreven die ook gratis in te zetten is. 

 

Linux zit ook in veel apparaten waarvan je het niet direct verwacht. Als je TOMTOM GO koopt die je door Nederland navigeert dan draait dat op Linux, de meest bekende digitale videorecorder TIVO draait ook op Linux. Fabrikanten stoppen het tegenwoordig overal in en het draait al op zo’n tientallen miljoenen computers. Maar nooit bij een gebruiker. Het was tot nu toe niet gebruikersvriendelijke genoeg en te moeilijk om te installeren. Dat wordt nu in sneltreinvaart beter. Je hebt nu bedrijven die Linux simpel installeerbaar maken, met een mooie grafische interface en OpenOffice is een hele redelijke tekstverwerker, spreadsheet en presentatie software voor weinig.

 

Nu is de vraag of mensen dat ook gebruiken. Ik heb het nu een paar keer geprobeerd en elke keer kwam ik weer tot de conclusie dat het nog niet goed genoeg was. Maar elk jaar werd het wel veel beter. Volgende week dinsdag is er een toepasselijk, een groot gratis Linux Opensource seminar in het utrechtse Mediaplaza waarin een aantal bedrijven tot en met de landmacht toe laten zien hoe ze met 200 mensen of meer over zijn gestapt van Windows naar Linux/opensource software en vooral hoe het beviel. 2005 wordt het jaar van de Linux desktop genoemd waar het echt gaat gebeuren. Als dit inderdaad werkt levert dat een interessante en stimulerende bezuiniging op!

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel