Home Vincent's Column E-book net zo populair als mp3?

0 3737

Veel zaken met technologie zijn sneller gemeengoed geworden dan ik 5 jaar geleden had gedacht. E-mail, breedband internet, mp3 spelers, kopen van zaken zoals reizen op het internet zijn nu massaal in gebruik. Wat langzamer ging is het simpel op internet betalen, wat dit jaar goed op gang gaat komen en het gebruik van het elektronische boek.

 

7 jaar geleden liep ik rond met een mp3 harddisk speler van Archos en een Elektronisch boek van Rocketbook. Het apparaat was zo groot als een paperback, had een prima leesbaar scherm en de batterijen gingen een week mee.  Ik las elke dag de wall street journal, elke week business week en vele fiction en non fiction boeken van bv steven Covey.. Ik was ervan overtuigd dat beide apparaatjes een groot succes zouden worden. De Ipod kwam, zag en overwon. De Rocketbook verdween roemloos.
In 2006 kopen in Nederland zo’n 1 miljoen mensen nog steeds 40 miljoen papieren boeken voor een kleine miljard euro, lopen 140 miljoen keer naar de bibliotheek en het elektronische boek is nergens in de sales statistieken te vinden.

 

In de tussentijd is er wel veel veranderd qua tijdsbesteding. Internet is nu een uur per dag gemiddeld en het lezen van boeken is daar zwaar onder gedaald. Veel boeken worden nooit gelezen en cadeau gegeven aan anderen die het ook in de boekenkast zetten. Van de 13.000 titels die jaarlijks gemaakt worden zijn er slechts 20% succesvol genoeg om winst op te maken en maar liefst een miljoen mensen in Nederland hebben de aspiratie een boek te schrijven of hebben dat al gedaan maar hebben natuurlijk nooit kans om dit te gepubliceerd te krijgen.

 

Om E-boeken een succes te laten worden moeten er een mooie E-book readers komen en veel titels beschikbaar zijn.

 

E-books worden sporadisch gelezen op de computer. Met .pdf of de www.Zinio.com reader kun je vele magazines zoals, Emerce, Business Week PC-Magazine  en Playboy op je PC lezen die er prachtig uitzien maar recreatief lezen wil ik toch lekker op de bank doen.

 

Een flink aantal mensen lezen E-books het op hun Ipac of Treo maar dat is wat klein. Microsoft heeft net op Cebit de Origani geïntroduceerd wat een mini tablet PC is en een volwaardige computer.

 

Ipod en I-tunes hebben support voor het gesproken boek en op www.audable.com kun je veel titels krijgen die met copyright protection kunnen worden beluisterd.

 

In 1997 investeerde Philips en later Intel in het bedrijf E-ink, wat papier met elektronische inkt maakt. Dit  jaar, 9 jaar later, komen de eerste modellen op de markt. Een E-ink scherm ziet er uit als papier, reflecteert het licht helder en gebruikt alleen maar elektriciteit om de pagina te veranderen.

 

Sony komt in Q2 uit met een E-ink reader. Het is licht, net zo groot als een paperback, heeft een briljant mooi leesbaar scherm en kan 7500 pagina’s, genoeg voor 12 boeken, op een batterij lezen. Vele grote Amerikaanse publishers hebben toegezegd titels te gaan maken. De prijs zal zo’n 300 euro worden maar in combinatie met een abonnement op boeken een stuk lager.

 

Philips heeft met Irex een zelfde player in the works maar ook een versie met een flexibel oprolbaar scherm gemaakt wat er erg cool en science fiction achtig uitziet en de eerste exemplaren komen naar verwachting aan het einde van het jaar op de markt.

 

Op het internet kun je al tienduizenden gratis titels downloaden zoals op http://www.gutenberg.org/   en http://www.free-ebooks.net   van wie het copyright is verlopen of waarvan de auteurs het gratis beschikbaar maakten. Adobe, Microsoft hebben E-book standaarden gemaakt met copyright bescherming wat nodig is om de uitgevers het materiaal beschikbaar te laten maken. Op www.ebook.nl  staan naar hun zeggen 30.000 betaalde en onbetaalde boeken klaar maar de populaire titels ontbreken.

 

Misschien wel de interessante party voor E-book ontsluiting is Google want die  is bezig met een gigantisch library project om miljoenen boeken in te scannen, doorzoekbaar te maken waarna je ze direct kunt kopen. Ook de Nederlandse uitgeverijen gaan hieraan meewerken. Google is op dit ogenblik een kandidaat om de complexe knoop tussen uitgeverijen, auteurs en de rechtenkwesties die hieruit voorvloeien te ontwarren.

 

Al met al denk ik dat het nog wel 5 jaar zal duren voordat E-books net zo gewoon zijn als mp3 files.

 

Links:

http://www.google.com/Top/Computers/E-Books/

http://e-book.startpagina.nl/

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel