Home Bedrijven en personen De Belgen doen het Beter! #DiDay14 Human wordt digitaal en digitaal wordt...

Steven van Belleghem De robotisering komt eraan. “De mens is straks niet meer nodig!” De afgelopen weken was er ophef. Bij ABNAmro/ING  vliegen er mensen uit omdat ze door automatisering overbodig zijn geworden. Volgens minister Asscher zal de robotisering vooral de lagere inkomens raken. Kortom, paniek!.

Disruptive Innovation Day

Steven van Belleghem kijkt hier anders tegenaan en ziet vooral kansen. Hij organiseerde samen met onder andere Peter Hissen het event Disruptive Innovation Day. Aanwezig waren zowel oude business als jonge startups. Sprekers waren naast Steven en Peter zelf Eddie Obeng, Simon Mainwaring en Sean Gourley.

People become digital, digital becomes human

Volgens Steven versterken digital en human elkaar juist. Doordat de mens zich niet meer bezig hoeft te houden met eenvoudige processen kunnen ze zich volledig focussen op het blij en gelukkig maken van de klant. Hoe minder fysiek contact er is hoe waardevoller dit fysieke contact wordt. We willen geen tevreden klanten, we willen gelukkige klanten.

Volgens Steven zal het gros van de callcenter medewerkers op een gegeven moment moeten vertrekken. Ze zullen vervangen worden door een kleine groep ‘mensen-mensen’. Maar daar tegenover zal de automatisering ook weer nieuwe banen creëren die er voorheen niet waren. De toekomst ligt bij tech (degenen die aan de knoppen draaien) en human (het emotionele creatieve werk).

Disney gebruikt een eigen betalingssysteem. Hiermee nemen ze hun personeel taken uit handen waardoor ze zich volledig kunnen focussen op het blij maken van de bezoekers.

Ook het inchecken in een hotel kan prima door een computer gedaan worden. Ze verplaatsen het mannetje achter de receptie naar bar in de grote huiskamer: digital meets human.

 

Eddie Obeng: hoe bouwen we organisaties?

Volgens Eddie Obeng is de beste manier om een bedrijf te starten door te kijken hoe de good guys het systeem manipuleren om het systeem werkend te krijgen. Hij rekent af met het traditionele hiërarchische piramidemodel met een baas aan de top, de managementlagen, de geplande overlegmomenten en de gescheiden kantoortjes.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel