Home Vincent's Column Bush en de European dream

0 3399

Amerika, heeft deze keer waarschijnlijk weer gekozen voor Bush. Wat betekent dit voor het high tech land van de wereld?  Ik vind het altijd weer interessant om te zien hoe verbaast mensen in europa zijn dat het denken wat Bush voorstaat een meerderheid krijgt. Ik woonde 5 jaar in Amerika en heb in Atlanta Georga een software bedrijf gestart. Ik zag de intense haat die bijzonder veel mensen tegen Clinton hadden en de plannen die hij voorstond. Zaken als universal healthcare, gun controle en een redelijke inkomstenverdeling, die in Europa normaal zijn waren daar voor velen een nachtmerry die hun vrije keuze aantastte.

 

Het land is een paradox. Enerzijds zijn mensen er ontzettend open, vriendelijk, persoonlijk en accepterend maar anderzijds is er een keiharde ondertoon dat je voor je zelf moet zorgen, dat je leeft om te werken, dat wat je produceert van jouw is en dat de overheid niet moet proberen allerlei zaken beter te regelen dan de harde hand van de markt. Verder is er een tough mentality die zaken liever stevig uitregelt in contracten, geschillen uitvecht in court dan er nog vele malen over praten wat in Europa meer gebruikelijk is.

 

Ik heb me een tijdje afgevraagd waarom high tech zo populair is in de USA. Op de eerste plaats heeft Amerika een aanstekelijk gedreven enthousiasme. Alles wat nieuw is wordt door veel mensen en bedrijfjes opgepakt. Het is echter niet de techniek waar ze beter in zijn. Veel zaken zoals het internet en chip technologie werden in Europa uitgevonden maar Amerikanen zijn altijd erg goed om zich snel te focussen op business. Het voordurend gespitst zijn ‘how to make a buck’ zorgt ervoor dat het technologische kunnen wordt uitgebouwd met een agressieve sales force die, met het oorlogsmodel voor ogen, erg goed is om de wereld te veroveren. Wel is het “winner takes all” model dus zijn ze erg competitief.

 

De overwinning voor Bush is op een rare manier goed voor Europa. Als er iets voor gezorgd heeft dat een soort Europese weg is gekomen dat is het de antipathie tegen bush die bijna iedereen in Europa verbind. Ik heb de laatste dagen het boek van de Amerikaanse Jeremy Rifkin gelezen die ‘the European dream’ versus ‘the Amerikaanse dream’ beschrijft. Volgens hem is Europa veel meer het model van een toekomstige succesvolle netwerk gemeenschap waarin vreedzaam wordt samengeleefd, mensen werken leven om te leven, redelijk voor elkaar wordt gezorgd, minder criminaliteit is, vele malen minder mensen in gevangenissen zitten en 4 maal minder wordt gemoord, ook al levert dat laatste na de dood van Theo van Gogh gisteren wel een rauw gevoel op.

 

Maar nieuwe technologie komt sterk op in europa. De mobiele telefoon is koning, in veel landen zoals Nederland is veel meer breedband in huishoudens en zijn we goed in het rustig implementeren van nieuwe technologie. Ons BNP is al groter dan dat van Amerika en op veel plekken zien ze Europa als de ideale toekomstige partner. In China bijvoorbeeld, het grootste economische land over 50 jaar, sluit europa veel meer aan op hun mentaliteit.

 

High tech was in de eerste 4 jaar niet belangrijk voor bush. De tech beurzen zijn enorm gedaald en hij heeft geen belangrijke initiatieven genomen behalve het enorm investeren in militaire technologie. De Silicon valley crowd is dan ook niet populair in het white house en past niet bij hun mentaliteit. We hoeven dan ook de komende 4 jaar geen interessante initiatieven te verwachten van Bush. Een mooie kans voor Europa om de komende jaren verder terrein te winnen. Hopelijk komt het Nederlandse voorzitterschap in de grote conferentie van december met een paar stevige ICT initiatieven voor Europese standaardisatie, bijvoorbeeld op het gebied van betalen via internet of rfid chips. Een mooie kans om de European high tech Dream weer een stapje verder te brengen.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel