Home Vincent's Column Bluetooth, 1 miljard apparaten en een nederlandse held

0 4378

Gebruikt u al bluetooth? Waarschijnlijk niet. U heeft vast wel een mobiele telefoon die bluetooth ondersteund maar om het nuttig te gebruiken is een behoorlijke uitdaging. Ik heb zo vaak geprobeerd om zo’n high tech uitziend draadloos koptelefoontje aan mijn mobiele telefoon te koppelen om het na een uur vruchteloos weer aan de kant te gooien want het werkte zo onbetrouwbaar. Ook de BMW car kit en de Sony Ericsson telefoon hadden altijd ruzie en je kwam altijd in gevechten tussen fabrikanten terecht die elkaar verweten ‘de bluetooth standaard’ niet te ondersteunen.

 Toch is het een van de meest geproduceerde technologie wereldwijd. Er zijn maar liefst 500 miljoen apparaten met bluetooth geshipped en komen daar dit jaar nog eens 500 miljoen bij. Als je in een tram zit en je zet op je mobiele telefoon bluetooth aan en zoekt naar devices zie je zo 20 andere telefoons om je heen die je dan bijvoorbeeld een fotootje kan sturen. 73% van de bevolking schijnt er wel eens van gehoord te hebben.

 

Als er iets Technology push heet dan is dit het wel. Succes heeft vele vaders maar de echte vader van bluetooth is volgens Time Magazine Jaap Haartsen die werkte bij Ericsson en er rond 1994 in Nederland mee begonnen is.

 

Maar technologie is geen standaard en in 1998 gooide Nokia, IBM, Toshiba, microsoft en Intel zich achter Bluetooth en richtte de Bluetooth Special Interest Group op en daarmee begon de opmars van Bluetooth. Er zijn nu 4000 bedrijven lid en elke week worden er 10 miljoen apparaten gemaakt.

 

De eerste versie van Bluetooth was een ramp want iedereen had een andere opvatting over wat de standaard betekende. Toen kwam bluetooth 2.0 en heel langzamerhand begonnen dingen te werken.

 

Ik heb al zeker 10 oude apparaten liggen die niet werken maar nu begint de standaard echt iets voor mij te doen. Mijn laatste Blackberry 8700 werkt zowaar samen met de Nokia draadoze koptelefoon. Mijn treo 650 PDA werkt goed met de Tomtom GPS satelliet ontvanger en de universele carkit van mijn auto reageert enthousiast als ik binnenstap en ik kan op het auto dashboard door mijn telefoon adressenboek scrollen, iedereen bellen en de radio stopt met spelen als de telefoon rinkelt.

 

Maar het wordt nog aardiger, ik heb een bluetooth speakerphone waarmee ik prima met elke telefoon een telefonische vergadering kan beginnen en een perfect bluetooth toetsenbord die  mijn  blackberry bedient.

 

Maar het leukste is momenteel mijn nieuwe stereo bluetooth koptelefoon die normaal muziek speelt uit mijn mp3 speler maar als de telefoon overgaat soepel het gesprek aanneemt.

 

En er komt meer. Apple gaat een nieuwe Ipod uitbrengen die naast een giga groot scherm via bluetooth naar de koptelefoon gaat. Bluetooth is ook gekozen door de grote electronica fabrikanten om in de huiskamer de stereo, computer en tv aan elkaar te koppellen en gaat met nieuwe ultrawideband technology video streams door het huis gooien.

 

De technology push gaat werken. De industrie heeft in die 12 jaar toch een standaard geproduceerd die de draadjes tussen apparaten eindelijk gaat verminderen.

 

Jaap Haartsen heeft er niet het grote geld binnengehaald. Hij werkt nu als professor bij de Universiteit Twente maar kan tevreden terugkijken op zijn werk. Misschien moeten ze bij het innovatieplatform hem eens om advies vragen hoe Nederland dit soort dingen wat vaker kan flikken.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel