Home Vincent's Column Betalen op Internet

0 4663

Vorige week haalde betalen op internet weer eens negatief de pers. Kassa het en het computer tijdschrift Computer Idee hadden ‘ontdekt” dat je met het verschijnsel eenmalige machtiging via FirstGate direct muziek kon gaan downloaden tot de limiet van 60 euro.

 

Nu was algemeen bekend dat de eenmalige machtiging fraude gevoelig is want als je maar een naam en een corresponderend banknummer hebt kun je op vele manieren mensen met flinke kosten opzadelen, ook als je via de telefoon besteld, of door een bonnetje per post in te sturen. Natuurlijk ligt het risico niet bij de consument want je kunt het direct laten terugboeken en is de leverancier dan het geld kwijt.

 Maar de bijna 2 miljard euro die mensen in 2004 op internet besteedde werd zeer vaak via eenmalige machtiging voldaan, ook sturen leveranciers vaak een girootje mee en een op een enkele site kun je ook betalen via je creditcard wat de consument echter ook zo kan laten terugboeken dus voor de leverancier blijft het duur en onveilig. Het is nooit boter bij de vis.

 

Eigenlijk is betalen via Internet nog erg onvolwassen. Dat geld niet voor het Internet bankieren wat nu snel populair aan het worden is. 50% van de Nederlanders gebruikt het en alleen wegens overweldigend succes gaat het nog wel eens mis zoals de postbank die er rondom het jaareinde en deze weken nog regelmatig uitlag. Dit succesvolle internet bankieren zal de basis zijn van nieuwe betalingssystemen.

 

Want betalen voor iets op een website blijft risico vol, niet voor de consumenten maar  voor de leveranciers. Banken en andere instellingen hebben de afgelopen jaren veel sub systemen geïntroduceerd zoals de Wallie-card, Switchpoint, Firstgate, Way2Pay, Tootz, Rabo Direct Betalen en Minitix maar alles was te gefragmentariseerd en te moeilijk om breed door te breken. Alleen via payment service providers als Bibit, Tripple Deal en Ogone  konden grote bedrijven dit redelijkerwijs ondersteunen.

 

Nu was de Rabo bank er als eerste bij met een redelijk veilig en goedkoop systeem en tot mijn vreugde hebben AbnAmro, Ing, de Postbank en Fortis nu besloten het Rabo systeem te adopteren, hun eigen systemen af te bouwen en het nieuwe systeem IDEAL genaamd deze zomer te introduceren. Vanaf dat ogenblik kun je met het toegangssysteem van jou internet bankieren ook geld betalen voor producten op websites zodat de leverancier direct zijn geld krijgt tegen de prijs van een pin transactie. Ik kan me al helemaal voorstellen dat snel en makkelijk afrekenen voor een enorme versnelling van de E-commerce op het internet zal betekenen.

 

En dan kun kunnen de Rabo klanten dit jaar hun rekeningen electronisch ontvangen en direct betalen. TPG heeft een nieuwe Electronic Bill Presentment en Payment dienst dienst gemaakt die bekend staat onder de naam Cedris. Alle grootschalige rekening verstuurders zoals KPN, kabel bedrijven, ziektekosten verzekeraars en energie bedrijven  gaan dan via dit systeem de rekening direct elektronisch aanbieden zodat je niets meer hoeft in te typen maar de rekening direct kunt accepteren en betalen. Makkelijk voor de gebruiker en het betekent sneller betalen voor de bedrijven.

 

De andere banken zullen naar verwachting dit jaar het voorbeeld volgen.

 

Al deze systemen zijn voor bedragen van boven de 10 euro. Voor de kleine micro payments  van 10 cent tot 10 euro is dit nog veel te omslachtig en zullen andere systemen nodig zijn.

 

En als de systemen er zijn en goed en prettig werken dan is de ijzeren wet in de bankaire wereld dat het 7 jaar duurt voordat 50% van de mensen een nieuw betalingssystemen regelmatig gebruiken. Ik kan me bijna niet voorstellen dat dit met internet betalings systemen ook zo lang gaat duren maar ik ben er bang voor.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel