Home Vincent's Column Amsterdam Glasvezel, een lichtpuntje

0 3779

Gisteren werd officieel de eerste klant aangesloten op het nieuwe Glasvezel Amsterdam netwerk. Dat heeft even geduurd zeg. In 2001 werd ik gevraagd door ISOC, de internet society om deel te nemen in de commissie Andriessen om na te denken over de toekomst van bandbreedte in Nederland.

De voormalig EZ Minister Koos Andriessen is een speciale man. Hij heeft ooit als minister heel Nederland laten overschakelen van kunstmatig gas naar aardgas waarbij iedereen nieuwe pannen moest kopen, fornuizen moest ombouwen, alle gas leidingen werden vervangen en 800 lokale gasfabrieken moesten worden opgedoekt. Moet je voorstellen dat dit nu besloten zou worden. Andriessen was dus niet bang om moeilijke stappen te zetten. Ver boven de 70 jaar en een ICT enthousiastteling was hij absoluut overtuigd van de noodzaak dat de overheid stappen moest zetten.
Deze commissie pleitte in hun rapport Slim Graafwerk voor een verglazing van Nederland en dat de overheid geld ter beschikking stelde om te experimenteren omdat dit essentieel zou zijn voor de Nederlandse kenniseconomie.

De overheid reageerde voortvarend met de oprichting van kenniswijk waarin met 100 miljoen subsidie gulden een wijk in Eindhoven werd verglaasd en met applicaties werd geëxperimenteerd. Daar is oa dankzij stevig lokaal ondernemerschap van de woningbouwvereniging, de Rabobank en enthousiaste bewoners een briljant project in de gemeente Nuenen uit voortgekomen met 7000 aansluitingen. 90% van de bewoners kijkt nu digitale televisie, belt digitaal, kijkt en produceert de lokale televisie omroep, pakt een online videotheekje en is een broeinest van nieuwe manieren van werken voor de zorg en onderwijs.

Vervolgens vroegen Amsterdam, Rotterdam en Dan Haag afzonderlijk of Andriessen een plan voor hun stad wilde maken ook al zat de digitale economie helemaal in het slop. Amsterdam kwam dankzij Jan Prins en Dirk van der Woude als drijvende krachten met een ambitieus plan. Er werd jaren lang bijzonder veel gepraat, veel geprotesteerd en geprocedeerd door oa de vecai die deze nieuwe competitie helemaal niet zag zitten maar vorig jaar werd in Amsterdam eindelijk begonnen met graven om 40.000 woningen aan te sluiten. Woningbouwverenigingen, banken en de gemeente investeerde 18 miljoen om het open citynet aan te leggen en vele internet providers bieden er nu diensten op aan.

Er zijn inmiddels iets meer dan 120.000 glasvezel aansluitingen in Nederland. Ongeveer 2% van het totaal aantal breedband aansluitingen. In Japan zitten ze nu op 9 miljoen, ongeveer 20% van de breedband huishoudens.  Wij hebben een beetje last van de remmende voorsprong. We hebben het te goed met ons langzame breedband voor weinig.

Echter de toekomst van Internet toepassingen is video, super goede kwaliteit video die gebruikt gaat worden allerlei zaken als entertainment met high definition films, tv 2.0, hoge kwaliteit youtube en gaming. Vervolgens onderwijs, het gaat zo goed worden dat je echt samen in een digitale klas zit en je totaal betrokken voelt. Dan gezondheidszorg, met 4 miljoen ouderen is zorg op afstand essentieel, en het nieuwe werken, we geven  37 miljard per jaar uit aan ouderwets vergaderen en je moet 1 keer de nieuwe digitale vergaderruimte van HP of Cisco uitproberen om te zien dat dit gelukkig compleet gaat veranderen.

Glasvezel gaat voor de komende 100 jaar mee. De Kabel en KPN beweren dat ook zij dit kunnen doen met hun huidige lijntjes en gaan stevig concurreren om dit te laten zien. Stimulerend is ook de opkomst van nieuwe ondernemers als Dick Wessels die met zijn honderden miljoenen die hij met worldonline heeft verdient vastbesloten is een miljoen glas aansluitingen in de komende jaren te generen.

Nederland liet ook met de opkomst van ADSL en Kabel zien dat wij bijzonder lang lullen met elkaar maar dan als je bijna wanhopig wordt over de traagheid opeens accelereert en naar de koppositie vliegen. Internet is nu belangrijk maar de komende jaren zullen bedrijven en (overheid) instellingen fundamenteel gebruik gaan maken van de nieuwe manier van werken. Linksom of rechtsom hebben we tientallen malen sneller internet nodig plus een hoop energie om de oude structuren te hervormen. In denk dat glasvezel Amsterdam een lichtend voorbeeld gaat worden.

Nu baal ik alleen dat ik in Geuzenveld zit, Osdorp mijn buurwijk doet wel mee maar mijn verantwoordelijke wethouder Piet Dikken schijnt geen interesse te hebben in dat soort zaken dus de toekomst komt bij mij pas over 5 jaar langs.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel