Home Vincent's Column Amsterdam gaat aan de Glasvezel!

0 3753

Tot deze week kunnen ondernemers bij de Gemeente Amsterdam een offerte indienen om een nieuwe generatie internet aan te leggen bij zo’n 40.000 woningen.

U hoort het goed, weer een compleet nieuw internet dat minimaal zo’n 100x sneller als het internet via ADSL of de kabel dat u net heeft aangelegd en wat u nog een beetje aan het ontdekken bent. Waarom moet er nu weer een nieuw netwerk komen zult u denken, ik ben net van het inbellen af en het adsl geeft me al genoeg surfsnelheid, email, instant messaging of mp3 files downloaden voor een redelijke prijs.

Toch was er in 2001 al een commissie die een rapport publiceerde genaamd “slim graafwerk’ waarin gepleit werd voor een actieve rol van de overheid in de aanleg van een nieuw glasvezel netwerk.Dat nieuwe netwerk moet ervoor zorgen dat mensen echt snel internet krijgen met verbeterde huidige diensten zoals een slimme telefoon met hoge kwaliteit video conferencing, iedereen naast gewone TV een eigen televisie kanaal inclusief een grote video recorder met alle TV uitzendingen van de afgelopen jaren plus een videotheek aan huis. 

Belangrijker echter waarmee het mogelijk is om thuis echt soepel te werken, hoge kwaliteit interactief onderwijs te volgen, medische zorg te ontvangen en een betere zekerheid plus veiligheid te verkrijgen. Die commissie dacht toentertijd dat de marktpartijen als KPN en de kabel bedrijven liever in de 100 jaar oude telefoondraden en het coax zouden investeren en dat de overheid een leidende rol moest gaan spelen om een innovatie te forceren. De voorzitter van die commissie was Koos Andriessen (godsdienst remt innovatie) , nu 75 jaar maar ooit de jongste minister van economische zaken in 1963 en iemand die al een keer eerder een groot netwerk liet upgraden. Het netwerk van natuurlijk gas werd toen vervangen door aardgas. Iedereen in Nederland kreeg nieuwe gas leidingen, moest een het fornuis ombouwen en nieuwe pannen kopen. Dat was nog eens stevig innoveren want 800 gemeente gasfabrieken werden gesloten. Diezelfde Koos Andriessen heeft nu de afgelopen jaren Amsterdam, Den Haag en Rotterdam geadviseerd om zelf de breedband innovatie te starten.

Overal in het land zie je nu kleine voorbeelden van dit nieuwe netwerk. De universiteiten hebben het al wereldwijd met Gigaport en Internet 2 maar ook wijken in Almere, Deventer, Eindhoven en Nuenen zijn er stevig mee aan de gang.

In Amsterdam heeft de gemeente raad nu het besluit genomen om er stevig geld in te investeren en samen met een aantal woningbouw verenigingen en een financiele partner de glasvezel in de grond langdurig te financieren en  een operatorlicentie te gaan aanbesteden die dit netwerk gaat exploiteren. Het is een flinke operatie waar zeker 100 miljoen euro of meer in gaat zitten. Nu zit aan de andere kant EZ en minister Brinkhorst te verzinnen wat ze hiervan vinden. Het is toch eigenlijk wel een beetje te ondernemend van zo’n gemeente en veel mensen in Den Haag vinden dat de overheid zich hier nu niet mee moet bemoeien. Daarom hebben ze bij EZ de commissie impuls opgezet met daarin onder andere Roel Pieper die moet adviseren over de manier waarop de overheid met dit breedband vraagstuk moet omgaan.

Roel Pieper heeft in interviews al aangegeven dat hij het helemaal niet ziet zitten dat de overheid investeert in een nieuwe infrastructuur. De markt kan het prima zelf doen. En die commissie gaat volgende maand een advies uitbrengen. Leuk dat deze beide initiatieven van Amsterdam en EZ wel eens met elkaar kunnen botsen. De overheid heeft in de vorige eeuw een belangrijke rol gespeeld om te zorgen dat nieuwe en belangrijke infrastructuren er kwamen. Meestal begonnen toen ook de gemeentes met de innovatie en ging de rijksoverheid erachter staan. Heel interessant of het nu ook zo gaat en Koos Andriessen weer gelijk krijgt of dat blijkt dat de dramatische Betuwelijn de laatste infrastructuur is die we deze eeuw krijgen met overheidsinvloed en dat Roel Pieper het laatste woord krijgt namens de markt!

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel