Home Vincent's Column Ambtenaar van der Woude wint Vosko innovatie prijs

0 3439

Amsterdam is nergens te vinden in de top 10 van digitale steden. Wij moeten zelfs Beijing en Talinn in Estonia voor laten gaan waar algemeen draadloos LAN en slim gebruik van smartcards algemeen gebruik zijn. In Japan zijn al 9 miljoen glasvezelaansluitingen naar de huizen aangelegd. In Nederland zijn we nog nauwelijks begonnen maar komen er dankzij jarenlang buffelen van een ambtenaar in Amsterdam nu binnen een jaar 40.000 woningen bij wat gaat helpen om dankzij supersnelle goedkope synchrone bandbreedte een gooi te doen naar de creatieve digitale hoofdstad van europa.
Dirk van der Woude (zie hier mijn interview) kreeg maandag de Vosko prijs voor de beste netwerkinnovatie. Hij is samen met Koos Andriessen erin geslaagd om in een tijd dat iedereen alleen maar belangstelling had voor marktwerking, terugtredende overheid en ondanks een intensieve lobby van Vecai UPC en vele anderen, om de stad en bedrijfsleven te verenigen in een glasvezelbedrijf wat een geheel open netwerk creëerde waardoor je dus nu supersnel internet + tv + telefoon krijgt voor minder dan 50 euro.

Dit soort internet is niet alleen maar geschikt om te consumeren maar vooral om zelf iets te maken waardoor we als samenleving het videosharing tijdperk in kunnen gaan. Verder kan hier bedrijf er slimme diensten aanbieden zodat er wat te kiezen is. Een perfect initiatief.

Mij irriteert het al tijden dat ambtenaren meestal alleen de schuld krijgen van alles wat er fout gaat in overheids projecten en politici klaar staan om het credit te nemen voor wat er goed gaat. Ik heb zelf gezien dat veel publieke projecten alleen maar lukken doordat ambtenaren hun nek uit steken en doorgaan. Dirk van deWoude is zo’n iemand en het is goed dat de jury hem hiermee in het zonnetje zet en wat mij betreft is deze prijs ook voor al die anonieme ambtenaren die niet risico mijdend bezig zijn in openbaar bestuur, onderwijs, zorg en alle sectoren die ze draaiend houden.

Er waren vele goede nominaties voor de prijs. Er wordt flink geinnoveerd in Nederland als je de longlist ziet. Een andere genomineerde was Dirk-Willem van Gulik, de technische man van Joost die in Leiden een geheel nieuwe manier van internet televisie aan het creëren zijn wat wereldwijd bekendheid kreeg doordat de makers van Kazaa en Skype erin investeerde. De jury woordvoerder Erik Huizer, ook wel de internet professor genoemd (zie hier mijn interview) vertelde dat Van Gulik de technische man achter wireless Leiden was, de eerste stad in Nederland waar Wifi gratis voor iedereen beschikbaar was en verder was hij een van de mensen die flink gewerkt heeft om het www protocol en Apache  open software wereldwijd te implementeren. Een echte innovator achter de schermen.

Of Lucas Vroemen (zie hier mijn interview) die werkt bij de regionale omroep L1 uit Limburg. Vroemen zag een paar jaar geleden dat smartphones steeds krachtiger, sneller en beter connected werden en defineerde een stuk software wat een telefoon in een radio studio veranderd. Journalisten kunnen nu met een smartphone live uitzendingen verzorgen zonder laptop maar met superkwaliteit geluid. Het product werkt zo goed dat 1600 BBC journalisten er nu ook mee rondlopen en het is een geweldig voorbeeld wat mobiele telefoons allemaal kunnen.

In Nederland zijn we als provincietje meestal alleen bezig met het implementeren van nieuwe techniek. Maar NXP , het oude Philips semiconducter ontwikkelde een chip die camera’s slim maakt zodat ze kunnen herkennen wat er gebeurd. Een potentieel revolutionair product met de miljoenen camera’s die overal hangen en die nu kunnen rapporteren wat er echt gebeurd in plaats van een beeld doorgeven waar een mens naar moet kijken.

Maar er kan er maar 1 winnen uit de 30 genomineerden dit jaar. Dit jaar staat Dirk van der Woude voor mij voor het eindeloos, soms koppig doorgaan met iets nieuws voor elkaar krijgen ook al is het niet populair maar dat soort mensen heb je nodig om als samenleving te blijven innoveren.

Succes heeft vele vaders maar het vaderschap is eenzaam in het begin!

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel